Eli miksi jokainen äitiasiantuntija voi olla myös yrittäjä, ja millaisilla stepeillä siihen pääsee?
Laulettuani kolmannenkymmenennen kerran Hämä-hämä-häkin putkeen, tunsin aivojeni sulavan poskia myöden olohuoneen lattialle. Olin saanut lapseni puolitoista vuotta aiemmin ja ehtinyt jo olla muutaman kuukauden töissä, ennen kuin määräaikainen työsuhde päättyi. Lapsen kanssa kotona massua kasvatellen (eli toista lasta odotellen) oli ihanaa, mutta vaikka samaan aikaan opiskelin, jotain puutui. Olin ajatellut, ettei asiantuntijaduuneista löydy osa-aikaisia mahdollisuuksia, tai ainakaan sellaisia projekteja, joita voisi tehdä samalla kun vauva ottaa päiväunia. Googlailu osoitti, että olin väärässä, kun löysin MamWorkin sivut.
Omaa alani ovat viestintä- ja markkinointi, joka digidiginä muuttuu jatkuvasti. Varsinkin somesisällöt ja niihin liitetty inbound-markkinointi ovat tulleet toisella tavalla näkyväksi viimeisen viiden vuoden aikana. Saan opiskelusta uusia työkaluja käyttööni, mutta olen aina nauttinut eniten siitä, että asioita pystyy viemään käytäntöön. Se, että työstä saa rahaa, on yksinkertaisesti monesti minulle toissijainen asia.
Yrittäjäksi vanhempainvapaalla
Vaikka olen toiminimen kautta tehnyt töitä yli vuosikymmenen, se on lähinnä ollut harrastus, joka tuottaa rahaa. Olen ollut lähes koko yrittäjätaipaleeni myös ”päivätöissä” vaikka identiteettini on vahvasti yrittäjän. Osittain varmaan siitä syystä kuitenkin kipuilin paljon laskutuksesta, ja laskutin aivan liian vähän. Luotto omaan osaamiseen pätkätöiden välillä vaihteli sen mukaan, millaisessa työyhteisössä olin saanut olla. Uskon, että tämä ajatusmalli on monen muun asiantuntijaäidin jakama kokemus.
Miten minusta tuli osa-aikainen vanhempainvapaayrittäjä? Tarinan alku Hämä-hämähäkistä on totta, ja toisen lapsen synnyttyä olin niin sanotusti töiden välillä. Palo tehdä oli kuitenkin kova, ja Mamworkin kautta löytyi projekteja täyttämään kalenteria. Oman työn myyminen ei ole ollut varsinaisesti vahvuuteni, mutta nakkihaavina olen nostanut käden monesti pystyyn.
Projektien osa-aikaisuuden vuoksi esimerkiksi aamukahviduunit, päiväunien aikana pidetyt palaverit ja Pikkukakkos-hetket ovat olleet arvokkaita, ja silti mahdollistaneet ajan viettämisen jälkikasvun kanssa. Olenpa ottanut vauvan välillä mukaankin pitchaukseen tai konsultointiin. Hyvin on mennyt! lisäksi puolison kanssa jaettu hoitovastuu on mahdollistanut molemmille työntekemisen.
Mamworkin projektit ovat vaihdelleet laidasta laitaan. Parhaiten mieleeni on kuitenkin litterointiprojekti, jossa tekstitin parikymmentä markkinoinnillista videota. Sen lisäksi, että pääsin kerrankin käyttämään ilmiömäisen nopeaa kymppisormijärjestelmääni, opin valtavasti asiakkaan toimialasta. Työtä todellakin oli ilo tehdä!
Uusia aluevaltauksia ja osa-aikaisia projekteja
Viime aikoina olen perehtynyt taas uudelleen digitaalisen markkinoinnin käynnistämiseen ja tilien verifointiin somen kautta. Säännöt ovat saavutettavuuden ja GDPR:n myötä hieman muuttuneet ja laajentuneet, joten verkkosivuille on aivan uudenlaisia vaatimuksia. Myös uutiskirjeiden ja sosiaalisen median palveluiden pikselit ja niistä ilmoittaminen sivulle saapuvalle asiakkaalle ovat sellaista toimintaa, joka on luultavasti tullut suunnilleen kaikkia vastaan.
Toimin myös silminä eli auditoin verkkosivuja, niiden käyttäjäystävällisyyttä ja kommentoin, mitä ominaisuuksia pitäisi kehittää. Growth hacking ja data based design varmaan olisivat sopivia trendinimiä tälle varsin määrätietoiselle tutkimiselle. Sopii erityisesti niille, joille lapsuuden vakoojaleikit olivat palkitsevimpia!
Digimarkkinoinnissa keskeistä on määrätietoinen ja suunnitelmallinen tekeminen, joka ei näytä loppukäyttäjälle laskelmoidulta. Sillä samalla määrätietoisuudella arjesta löytyy pienenkin ihmistaimen kanssa hetkiä, jolloin voi sipaista huulipunaa ja murtautua ulos äitikuplasta asiantuntijarooliin. Esimerkiksi Mamworkin kautta voi tehdä lyhyitä projekteja, jotka sopivat osaksi vanhempainvapaata.
Peppi Tervo-Hiltula
Kirjoittaja on Mamworkin pitkäaikainen luottokumppani, joka on upea esimerkki siitä, kuinka pienten lasten äiti on löytänyt oivan tavan työn ja perheen yhdistämiseen.
Comments