top of page
Search
  • Writer's pictureMamwork oy

Äitiys & ura - todellakin!

Näin äitienpäivän kynnyksellä on hyvä miettiä äitiyttä ja sen vaikutusta meihin naisiin työntekijöinä. Työssäni Mamworkin johtajana olen tavannut satoja tämän kontekstin kannalta ”kriittisessä iässä” olevia äitejä.  Vapaaehtoistöideni kautta olen lisäksi tutustunut kymmeniin lastensa omaishoitajiin, jotka sukkuloivat uran ja haastavan perhetilanteen kanssa. Saamieni kokemusten perusteella kokosin tähän listan vastauksia väitteisiin, joita minulta – ja meiltä kaikilta naisilta – niin usein kysytään.


Lisääntymisikäisen naisen palkkaaminen on riski

Tämä väite on totta – mutta samalla haluan muistuttaa, että jokainen rekrytointi on riski. Täysin terve ihminen voi sairastua tai töihin palkattu terhakka nuorimies voi kyllästyä nopeasti ja lähteä etsimään uusia haasteita. Kun yrityksessä on perusasiat kunnossa ja eri skenaarioihin valmistauduttu, voidaan vauvalaskuunkin varautua paremmin. Ihminen on aina riski, ja kannustan yrityksiä palkkaamaan sopivimman, substanssiosaamiseltaan parhaan tekijän ikään tai sukupuoleen riippumatta.


Pienten lasten äidit ovat paljon poissa töistä lasten sairasteluiden takia

Tämäkin väite on osin totta, mutta on muistettava, että lapsella yleensä on kaksi vanhempaa. Lisäksi yritys voi tarjota sairaan lapsen hoitopalvelua sellaista tarjoavien yritysten kautta.  Uskon lisäksi, että asiantuntijoilla on hyvä työmotivaatio ja halu saada asiat hoidetuksi, joten he voivat lastenhoidon ohessa – ja myös iltaisin, tehdä töitä niin, että poissaolo aiheuttaa mahdollisimman vähän haittoja.


Pienten lasten vanhemmat eivät jaksa panostaa uraansa täysillä

Näkemykseni mukaan tämä väite ei pidä paikkansa. Työ tarjoaa tervetulleen vastakohdan hektiselle perhe-elämälle ja päiväkodin aukioloaikojen asettamat aikaraamit kuorivat työntekijästä tehokkaan ja tarkan osaajan, joka keskittyy olennaiseen ja jättää epäolennaisen hautomisen ja työpaikan sosiaalisiin sekoiluihin osallistumisen muille.


Hoitovapaalla pitäisi keskittyä vain lasten hoitamiseen

Hoitovapaasta maksettava korvaus on oikeastaan korvaus siitä, että alle kolmivuotias lapsi ei ole kunnallisessa päivähoidossa. Hoitovapaalla voi hyvin tehdä osa-aikatöitä tai projekteja. Tekemäni kyselyn mukaan lastenhoito järjestyy puolison kanssa vuorottelemalla, isovanhempien avulla tai palkkaamalla hoitajan esim MLL:sta. Moni pystyy työskentelemään pieniä aikoja myös lapsen päiväunien aikana.


Hoitovapaalla työskentely auttaa ylläpitämään ammattitaitoa, antaa aikuiskontakteja sekä myös toisenlaista haastetta omalle kapasiteetille.  Kotihoidon tuki on vain muutamia satasia, joten hoitovapaan aikana tehty projektityö tuo myös merkittävän lisän perheen toimeentulolle.


Hoitovapaalla oleva asiantuntija on lottovoitto yrityksille

Hoitovapaalla olevan palkkaaminen projekti- tai osa-aikatyöhön voi olla yritykselle sen paras sijoitus. Hoitovapaalla olevat asiantuntijat kun ovat muuten muissa tehtävissä, eikä heidän asiantuntijuuttaan voisi silloin ostaa vaikka vain tunneiksi kerrallaan. Heillä on intoa, taitoa ja motivaatiota tehdä juuri se yksi työ – ja saamamme palautteen mukaan asiantuntijamme ovat tuoneet yrityksiin huikeaa lisäarvoa ja todellista tekemisen meininkiä!


Hoitovapaa on monelle uran nivelkohta

Totta. Kun jopa vuosikymmenen kestäneen työuran jälkeen pysähtyy kotiin, on vaippavuoren ja jäähtyneen kahvin äärellä kerrankin aikaa miettiä. ”Haluanko todella tehdä tätä työtä lopun ikääni?” Suuri osa toki palaa täynnä tarmoa entisiin töihinsä, mutta tiedän myös monia (itseni mukaan lukien) joka kotona vietetyn ajan seurauksena on ryhtynyt yrittäjäksi, freelanceriksi tai muuten vain vaihtanut alaa.


Osa-aikainen työ on mahdollisuus

Suomi on osa-aikatyön takapajula. Meillä eletään vielä vahvasti ajatuksessa, että työn on oltava joko-tai. Sitä joko ollaan töissä tai sitten ei olla. Suomen pitäisi ottaa oppia monista Euroopan maista, joissa osa-aikainen työ on yleisempää. Yrittäjien näkökulmasta osa-aikatyö on myös todellinen mahdollisuus, sillä monissa pienissä firmoissa ei riitä töitä / ei ole varaa palkata täysipäiväistä asiantuntijaa, mutta työtä riittäisi muutamaksi päiväksi viikossa


Tulevaisuudessa osa-aikatyön määrä tulee lisääntymään, ja on myös tavallista, että työntekijän ansiot ovat murusina useassa yrityksessä. Mamwork tarjoaa jo nyt joustavan mallin tehdä osa-aikatöitä mielenkiintoisissa projekteissa, ja tämänkaltainen toiminta tulee lisääntymään merkittävästi jo seuraavan kymmenen vuoden aikana.


Toivon kaikille upeaa äitienpäivää sekä uskallusta tehdä sellaisia ratkaisuja, jotka tuntuvat oikeilta ja omilta. Naisen ura ei ole uhkapeli, vaan erilaisista mahdollisuuksien puroista koostuva joki, jonka suuntaan jokainen voi itse vaikuttaa.We can do it!


Verkostoidutaan myös Linkedinissä!

272 views0 comments

Comments


bottom of page